ARTIKEL I FEMINA,2004:

FUP ELLER FAKTA?


Clairvoyance


AF ULLA ANDERSEN. FOTO: CLAUS BOESEN


Tusindvis af danskere opsøger clairvoyante for enten at få løst et problem, møde afdøde eller blot blive klogere på livet og sig selv. Men hvad får vi ud af en eventuel kontakt til den åndelige verden? Og er det overhovedet muligt at se, føle eller høre, hvad et andet menneskes liv rummer? Og er det rigtigt, at de afdøde ofte melder sig under en clairvoyant seance?
FEMINA var med, da den 28-årige Mette opsøgte tre forskellige clairvoyante. Døm selv, om de formåede at pejle sig ind på Mette og hendes liv.

 

Mette hos Lilian Jeppesen:


EN AFDØD KOM TIL STEDE
Under seancen hos Lilian Jeppesen kommer der pludselig en afdød til stede. Det er kun Lilian Jeppesen, der kan se og høre ham. I første omgang forstår Mette ikke, hvem det er, og hvad han vil. Så beskriver Lilian Jeppesen hans udseende og måden, han taler på. Mette genkender ham straks.
- Jamen, er det virkelig ham? Og hvad i alverden laver han her?, udbryder hun forbavset. - Han er typen, der godt kan li' at komme med gode råd, og nu synes han, at du skal vide, hvad han mener om det, som vi lige har talt om, forklarer Lilian Jeppesen, og Mette griner.
- Det var lige sådan, han var, siger hun og forklarer bagefter, at det er en mand, som hendes mormor engang har boet sammen med. Undervejs i den clairvoyante seance vil Lilian Jeppesen ikke have, at Mette svarer andet end ja og nej. Forklaringer fra Mette vil forstyrre den clairvoyantes kontakt til den åndelige verden. Men bagefter er der mulighed for at tale om de personer, som eventuelt er dukket op.


- På et tidspunkt kunne jeg mærke, at du selv søgte op mod den åndelige verden. Det var, som om der var en, du gerne ville i kontakt med. Men der blev lagt låg på, og jeg fik at vide, at du ikke er parat endnu, siger Lilian Jeppesen efter seancen, og så forklarer Mette:
- Jeg var meget nervøs på forhånd, fordi jeg mistede min lillebror for nogle år siden. Han døde af en hjerneblødning, kun 16 år gammel. Så da jeg skulle til denne her seance, spekulerede jeg på, om han mon ville komme til stede. Jeg var lidt skræmt ved tanken; på den anden side kunne jeg jo godt tænke mig at vide, om han har det godt.
- Der var ingen kontakt til ham undervejs, forklarer Lilian Jeppesen. - Og det kan der være mange forklaringer på. Mettes egne åndelige guider er til stede under seancen, og de ved, hvad der er godt for Mette. Så hvis de skønner, at Mette ikke er parat til at høre fra sin lillebror, så sker det ikke. - Det passer mig fint, for jeg er nok ikke parat endnu, tilføjer Mette.


STORE SVIGT
Til gengæld har Lilian Jeppesen hørt og set andre ting fra Mettes liv. Og de er ret konkrete. Mette er meget overrasket. Lilian Jeppesen slår ned på to nulevende personer i Mettes liv og forklarer meget præcist, hvem de er, og hvorfor Mette har et problematisk forhold til netop de to.
- Du skal frigøre dig fra den ene - og ikke afvise den anden, forklarer Lilian Jeppesen om de to kvinder, og Mette ved nøjagtig, hvem der er tale om - og hvorfor.
- Det er meget mærkværdigt, fortsætter Mette, der dog tager Lilian Jeppesens råd til sig.


Sværere bliver det for Mette, da Lilian Jeppesen fortæller, at Mette har oplevet mange og alvorlige svigt i sit liv. Mette nikker bekræftende, mens Lilian Jeppesen nøjagtig kan fortælle, hvad de går ud på.
- Det er helt rigtigt, siger Mette bagefter og bekræfter, at det - ganske som Lilian Jeppesen har påpeget - stammer fra forældrenes skilsmisse, da Mette var lille. Og flere svigt er fulgt i kølvandet.
- Det er noget, som jeg vil anbefale dig at arbejde videre med og dermed frigøre dig fra, så disse traumatiske oplevelser ikke forfølger dig og bliver ved med at gentage sig. Jeg fik at vide, at du har svært ved at blive i forhold til mænd, fordi du dybest set er bange for at blive svigtet igen, siger Lilian Jeppesen, og Mette nikker alvorligt.
- Til gengæld kunne jeg også se, at du for ikke så lang tid siden har mødt en fyr, som du er meget glad for, fortsætter Lilian Jeppesen, og Mette nikker igen.
- Ham kan du godt stole på. Han vil dig noget godt, siger Lilian Jeppesen, og Mette smiler glad.


RYD OP
- Jeg synes, at du skal arbejde videre med din tillid til andre mennesker, konkluderer Lilian Jeppesen, og det er tydeligt, at hun har ramt et ømt punkt hos Mette.


Og så er det Mettes tur til at give en forklaring på, hvorfor nogle af de åndelige guider midt under seancen har sagt, at "Mette skal se at få ryddet op i sine papirer". Lilian Jeppesen forstår ikke, hvad det betyder. Det gør Mette til gengæld:
- Det er underligt, for jeg har længe gået og tænkt på, at jeg skulle rydde op i nogle kasser, jeg har stående med gamle ting og papirer. De sidste par dage har jeg tænkt på det, hver gang jeg er kommet hjem fra arbejde. Men jeg har ikke taget mig sammen til det endnu.
- Det skulle du tage og gøre, for der ligger noget i de kasser, som betyder noget for dig. Det er noget, som har med din mormor at gøre, siger Lilian Jeppesen.


Efter seancen forklarer Lilian Jeppesen, hvordan hun arbejder:
- Jeg starter med at lade op og skabe kontakt til den åndelige verden. Herefter kommer mine åndelige guider, som er i stand til at tale med Mettes guider, og de fortæller mig, hvad der er vigtigst lige nu for Mette. Undertiden kommer det som et klarsyn, andre gange som tale, andre gange som symboler eller løsrevne sætninger. Det viser sig altid, at selv om jeg ikke forstår, hvad sætningerne betyder, så ved klienten det altid. Mettes guider er indstillet på at hjælpe, så godt de kan, og det vigtigste og det, som fylder mest i personens liv, kommer altid til mig under seancen. Undervejs kan jeg helt tydeligt også mærke stemningsskift og mærke, at de ikke er mine egne. Det er klientens og viser, hvordan personen har haft det undervejs i livet. Meningen er, at personen skal få nogle ideer til, hvordan han eller hun kommer videre. Alt, hvad der foregår, er ment som råd og vejledning, og det er naturligvis op til personen selv, om hun vil bruge det. Eller hvad hun vil gøre ved det. Som regel er jeg i stand til at finde den røde tråd i personens liv, og når jeg peger på de ting, kan personen ofte forstå, hvorfor hun har det, som hun har det. Ofte er det med til, at folk kan komme ud af fastlåste problemer, siger Lilian Jeppesen, og Mette slutter af:
- Lilian Jeppesen havde helt klart fat i nogle væsentlige ting omkring mit liv. Og det er bestemt noget, som jeg vil arbejde videre med. Desuden synes jeg, at Lilian var utrolig behagelig at være sammen med.


BLÅ BOG


Lilian Jeppesen, født 1969, er oprindelig uddannet korrespondent i fransk og spansk og har arbejdet som advokatsekretær. I 1996 startede hun på Gjertrud Berlons Clairvoyanceskole, hvorfra hun blev uddannet i september 1997. Siden har hun boet tre år i Paris og taget kurser i London, både i clairvoyance og i kontakt til afdøde. Lilian Jeppesen har bl.a. været på kursus hos englænderen Graham Bishop, kendt fra TV2 Zulus programmer "Åndernes Magt".
Lilian Jeppesen driver i dag privatpraksis som clairvoyant i Nordvestkvarteret i København og har for nylig også åbnet praksis i Kolding.
Lilian Jeppesen blev kendt af en bredere kreds, da hun i TV-programmet "Rundfunk" fik kontakt til den afdøde sanger Curt Cobain fra gruppen Nirvana. Lilian Jeppesen kendte ikke på forhånd den verdensberømte sanger, der tog livet af sig, men i TV-programmet, som blev sendt live, kunne hun nøje beskrive ham, og hvad der var sket; samt sende meddelelser videre fra ham.


JEG BLEV BÅDE RYSTET OG OVERRASKET
- Det har været en stor oplevelse. Både rystende og meget overraskende. På forhånd var jeg både skeptisk og åben. Men jeg
må sige, at ikke mindst seancen hos Steen Kofoed virkelig rykkede noget i mit liv. Han tog helt sikkert fat i ting, som han overhovedet ikke kunne vide noget om, og han satte fingeren lige præcis ned i det ømme punkt i mit liv. Det var overvældende. Til gengæld fik jeg intet ud af auralæsningen, som jeg synes var noget pjat. Intet passede på mig.


Således siger 28-årige Mette Frydkjær, som sammen med FEMINA opsøgte tre forskellige clairvoyante for at undersøge, om de var i stand til at pejle sig ind på, hvem Mette er, og hvor sorger, glæder, bekymringer og forhindringer ligger i netop hendes liv. Ingen af de tre clairvoyante kendte noget til Mette overhovedet. Det eneste, de på forhånd fik oplyst, var hendes fornavn.
- Jeg har kun en gang tidligere været hos en clairvoyant, og det sagde mig ikke noget. Jeg synes, at hun talte meget bredt og generelt om mig. I virkeligheden kunne det passe på enhver. Så jeg var nok lidt skeptisk på forhånd. Men jeg var samtidig åben og nysgerrig og indstillet på at få noget positivt ud af hvert besøg. Og hos de to første clairvoyante fik jeg overraskende ting at vide. Der var meget i det, de sagde, som passede præcist på mig, og det er helt bestemt noget, som jeg kan bruge, og som jeg vil arbejde videre med, siger Mette, som er pædagog og arbejder i en fritidsordning.


- Jeg fik bestemt rykket ved min indstilling til clairvoyance, ikke mindst efter mødet med Steen Kofoed. Jeg tror på, at nogle clairvoyante virkelig kan noget, som ikke kan forklares. Men min konklusion efter de tre besøg må nok være, at en vellykket seance handler meget om, hvem den clairvoyante er. Nogle er vel bare bedre end andre, ligesom i andre fag. På forhånd var jeg meget spændt på, om de tre clairvoyante kunne se en helt bestemt begivenhed i mit liv, som har haft stor betydning for mig. Ingen af dem kom ind på netop den ting, men to af dem nærmede sig og kunne helt tydeligt beskrive de følelser, som jeg har i forbindelse med netop den problematiske hændelse i mit liv. Og begge to sagde, at jeg ikke var parat til at se på det endnu. Det passer nok meget godt, og de sagde, at jeg i stedet for skulle koncentrere mig om noget andet, jeg har med mig i bagagen, og som er langt vigtigere for mig at få styr på lige nu. Det kunne jeg godt se, så alt i alt synes jeg, at der var meget i to af seancerne, som jeg virkelig kunne bruge til noget positivt. Også selv om det var hårdt at blive konfronteret med nogle af de mere smertefulde oplevelser i mit liv, siger Mette.